Σταφύλια και δίαιτα : τελικά παχαίνει το σταφύλι;

Σταφύλια και δίαιτα συχνά θεωρούνται ασυνδύαστα. Ο λόγος; Έχουμε την εντύπωση πως το σταφύλι παχαίνει, πως έχει πολλές θερμίδες. Τούτο δεν αληθεύει για 3 λόγους :

  • Γιατί 1 μεσαίο τσαμπί σταφύλια (40-50 ρόγες) έχει περίπου 150 θερμίδες όσο 2 μεγάλα άλλα φρούτα δηλαδή,
  • Γιατί η φυσική γλυκύτητα του σταφυλιού οφείλεται στα φυσικά του σάκχαρα, την φρουκτόζη και όχι στην ζάχαρη, την σουκρόζη όπως την εννοούμε συνήθως.
  • Το σταφύλι είναι φρούτο που τρώγεται ώριμο, συνεπώς τα φυσικά του σάκχαρα είναι παραωριμασμένα, όταν είναι πια βρώσιμο. Αυτή η γλυκιά του γεύση είναι που μας μπερδεύει και έχουμε την αίσθηση ότι επειδή είναι γλυκό είναι και παχυντικό.
Σταφύλια και δίαιτα λοιπόν πάνε μαζί. Θεωρείται ένα εξαιρετικά θρεπτικό φρούτο που σίγουρα δεν πρέπει να λείπει από την διατροφή μας

σταφύλια και δίαιτα

Η θρεπτική αξία του σταφυλιού

  • Το σταφύλι περιέχει βιταμίνη Α που συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία της όρασης και προστατεύει από  οφθαλμολογικές παθήσεις που οφείλονται στην έλλειψη της βιταμίνης.
  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο αυξάνοντας τη διούρηση, εξουδετερώνοντας την κατακράτηση υγρών και διατηρώντας σε χαµηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
  • Είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Οι πολυφαινόλες  έχουν ισχυρή αντιθρομβωτική ικανότητα, μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης του ορού και προστατεύουν το ενδοθήλιο των αρτηριών από την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Παρουσιάζουν επίσης ισχυρή αντιμικροβιακή, αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτική δράση.
  • Είναι πλούσια σε μια πολυφαινόλη την ρεσβερατρόλη (φυτοαλεξίνη) που βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών και εμφανίζει ισχυρή αντιγηραντική δράση, προστατεύοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη των ιστών και βοηθώντας στην αναγέννηση των κατεστραμμένων δομών του δέρματος.
  • Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σταφυλιού παρουσιάζουν επίσης σημαντική καρδιοπροστατευτική δράση καθώς εμποδίζουν την οξείδωση της LDL χοληστερόλης, προλαμβάνουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και καταπολεμούν το σχηματισμό αθηρωματικής πλάκας.
  • Τα φλαβονοειδή συστατικά του που είναι επίσης ισχυρά αντιοξειδωτικά, εκτός από την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος, συμβάλλουν και στη θεραπεία διαφόρων λοιμώξεων του οργανισμού.
stafilia-diaita-diaitologiagr2

Σταφύλια και δίαιτα

Διαλέξτε λοιπόν τα σταφύλια που σας αρέσουν, μαύρα ή λευκόσαρκα, με κουκούτσι ή χωρίς και καταναλώστε τα στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, χωρίς ενδοιασμούς αλλά και χωρίς υπερβολές.

Όλα τα τρόφιμα της διατροφής μας, κατέχουν το καθένα από την πλευρά του ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, προσφέρουν διαφορετικά θρεπτικά συστατικά αλλά και διαφορετικό θερμιδικό περιεχόμενο.
Στην δίαιτα τώρα, σαφώς και δεν υπάρχει τρόφιμο που όταν καταναλωθεί παχαίνει ή αδυνατίζει. Είναι η ποσότητα και η ποιότητα που κάνουν την διάφορα.

Share on Google Plus

0 σχόλια: