Περίπου 1.000 πιστοποιητικά Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων εκδίδονται την ημέρα - σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου - με το συνολικό αριθμό να φθάνει μέχρι και σήμερα στα 20.000 περίπου. Επιπλέον, υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΑΠΕΝ αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι προκειμένου να μη μπουν σε ταλαιπωρία (εκπαίδευσης και εξετάσεων) ηλικιωμένα άτομα, πρόκειται να ισχύσει το καθεστώς της «επίβλεψης», το οποίο μάλιστα αναφέρεται και στον σχετικό νόμο. «Μέσα στο νόμο προβλέπεται ότι ή έχεις το πιστοποιητικό ο ίδιος ή το χρησιμοποιείς υπό την επίβλεψη κάποιου άλλου κατόχου. Αυτό σημαίνει ότι αν σε μια οικογένεια τα χωράφια τα έχει ο παππούς ο οποίος κάνει και τη δήλωση ΟΣΔΕ αλλά τη χρήση την κάνει ο εγγονός ο οποίος μπορεί να μην είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης, θα μπορεί ο εγγονός να λάβει το πιστοποιητικό και να δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για τον παππού», μας εξηγούν από το ΥΠΑΠΕΝ.
Και προσθέτουν: «Αυτό βέβαια δεν αποτελεί “παραθυράκι” ώστε να έρχεται ένα άτομο από όλο το χωριό να λαμβάνει το πιστοποιητικό και στη συνέχεια να αγοράζει φάρμακα για όλους τους άλλους που δεν πιστοποιήθηκαν. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν κυρώσεις και μάλιστα άμεσες. Ο λόγος που αποφασίσαμε να ισχύσει το καθεστώς της “επίβλεψης” που προαναφέραμε είναι διότι με τον τρόπο αυτό απαλλάσσονται πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι από την διαδικασία στην οποία ενδεχομένως δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».
Όσον αφορά τον αριθμό των Φορέων Κατάρτισης και των Κέντρα Εξετάσεων χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΑΠΕΝ φθάνουν τα 470 σε όλη τη χώρα.
Να σημειωθεί τέλος ότι μέρος των ονομάτων των κατόχων πιοστοποιητικών δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ. Ο κατάλογος δεν περιλαμβάνει όλα τα ονόματα κατόχων πιστοποιητικού διότι όπως μας εξήγησαν από το ΥΠΑΠΕΝ, όταν ένας αγρότης ολοκληρώνει τις εξετάσεις ερωτάται αν επιθυμεί να δημοσιευθεί το όνομά του στο διαδύκτιο. Κάποιοι επιλέγουν να μην δημοσιευθεί.
Δείτε τα ονόματα
Προκειμένου να δείτε τον κατάλογο με τα ονόματα (η οποία ανανεώνεται σε καθημερινή βάση) μπείτε στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΠΕΝ (www.minagric.gr) επιλέξτε την επιλογή «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων», στην συνέχεια την επιλογή «Ψηφιακή Υπηρεσία Πιστοποίησης Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων» και τέλος την επιλογή «Κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων».
Αφιέρωμα «Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα: Ορθολογική Χρήση, Τάσεις, Εξελίξεις και Νέες Απαιτήσεις»
Το τεύχος 6/2015 του περιοδικού Γεωργία-Κτηνοτροφία είναι ένα ειδικό τεύχος 152 σελίδων αφιερωμένο στις τελευταίες εξελίξεις και στις νέες τάσεις και απαιτήσεις όσον αφορά τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Στο τεύχος αυτό αναλύονται από ειδικούς επιστήμονες οι τελευταίες εξελίξεις στα μυκητοκτόνα, εντομοκτόνα & ακαρεοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και νηματωδοκτόνα καθώς και στην τυποποίηση και στις μορφές των σκευασμάτων. Παρουσιάζονται επίσης τα νέα μέτρα που μπήκαν ή μπαίνουν σύντομα σε εφαρμογή για την ορθολογική χρήση τους στη χώρα μας ενώ δημοσιεύονται και χρήσιμοι επικαιροποιημένοι κατάλογοι των εγκεκριμένων στην Ελλάδα σκευασμάτων. Σε ειδικό ένθετο για τη βιολογική και ολοκληρωμένη φυτοπροστασία παρουσιάζονται τα σκευάσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους βιοκαλλιεργητές καθώς και οι διαθέσιμοι στη χώρα μας ωφέλιμοι μακροοργανισμοί (έντομα, ακάρεα, νηματώδεις). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να διαβάσουν ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό άρθρο για το τι είναι και τι ισχύει σήμερα στη χώρα μας για τα λεγόμενα Βιοκτόνα προϊόντα.
Χρήστος Διαμαντόπουλος
xdiam@agrotypos.gr
xdiam@agrotypos.gr
0 σχόλια: