O νέος κανονισμός από το 2016 για τις αμπελοφυτεύσεις

Τα κριτήρια μέχρι την 1η Μαρτίου κάθε έτους καλείται να δημοσιοποιήσει κάθε κράτος μέλος, προκειμένου η υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις να γίνεται το αργότερο μέχρι την 1η Μαΐου κάθε έτους και οι άδειες να χορηγούνται στους αιτούντες το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου.
Αυτά ορίζει ο Εκτελεστικός Κανονισμός (ΕΕ) 2015/561, στον οποίο αναφέρεται η διαδικασία του νέου συστήματος για τις άδειες φύτευσης που θα εφαρμοστεί από το 2016, που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ (L 93 της 9.4.2015).
Οι άδειες αφορούν τις νέες φυτεύσεις αμπελώνων, καθώς και τις αναφυτεύσεις που γίνονται για αμπέλια που έχουν εκριζωθεί. Όπως αναφέρει ο συγκεκριμένος Κανονισμός, όσον αφορά τη χορήγηση αδειών για τις νέες φυτεύσεις, σε περίπτωση που τα κράτη μέλη αποφασίσουν να κάνουν χρήση «κριτηρίων» θα πρέπει αυτά να δημοσιοποιούνται μέχρι την 1η Μαρτίου κάθε έτους.
Όταν τα κράτη μέλη δεν δημοσιοποιήσουν τις σχετικές αποφάσεις εντός αυτής της ημερομηνίας τότε για τη χορήγηση αδειών θα ισχύσουν τα εξής:
α) διαθεσιμότητα αδειών για νέες φυτεύσεις που αντιστοιχούν στο 1 % του συνόλου των αμπελουργικών εκτάσεων της επικράτειάς τους,
β) κατανομή εκταρίων κατ’ αναλογία σε όλους τους αιτούντες, ανάλογα για την έκταση για την οποία έχουν ζητήσει άδεια, σε περίπτωση που οι αιτήσεις υπερβαίνουν την έκταση που διατίθεται.
Η υποβολή αιτήσεων για νέες αμπελοφυτεύσεις θα πρέπει να γίνεται το αργότερο μέχρι την 1η Μαΐου κάθε έτους. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προκηρύσσουν περίοδο για την υποβολή των αιτήσεων η οποία θα πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα.
Στις αιτήσεις θα πρέπει να προσδιορίζονται το μέγεθος και η τοποθεσία της έκτασης στην εκμετάλλευση για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια. Τα κράτη μέλη θα πρέπει το αργότερο μέχρι την 1η Αυγούστου να χορηγούν τις άδειες στους αιτούντες.
Όσον αφορά τη χορήγηση αδειών για αναφυτεύσεις, τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να περιορίζουν την χορήγησή τους σε εκτάσεις επιλέξιμες για την παραγωγή οίνων ΠΟΠ ή ΠΓΕ και οι συγκεκριμένες αποφάσεις θα πρέπει να δημοσιοποιούνται μέχρι την 1η Μαρτίου. Οι επαγγελματικές οργανώσεις ή οι ενδιαφερόμενες ομάδες παραγωγών θα μπορούν να υποβάλλουν τις συστάσεις τους για τη λήψη των αποφάσεων.
Οι αιτήσεις αδειών για αναφύτευση θα μπορούν να υποβάλλονται κατά τη διάρκεια της αμπελουργικής περιόδου κατά την οποία πραγματοποιήθηκε η εκρίζωση. Ωστόσο τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να δώσουν παράταση στην διάρκεια κατάθεσης των αιτήσεων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να χορηγούν τις άδειες αυτομάτως, εντός τριών μηνών από την υποβολή της αίτησης. Εφόσον οι εκτάσεις προς αναφύτευση αντιστοιχούν στην ίδια περιοχή που έγινε η εκρίζωση μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο απλοποιημένη διαδικασία. Στις αιτήσεις που θα πρέπει να υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλεται το μέγεθος και η τοποθεσία της έκτασης που έγινε η εκρίζωση και η έκταση προς αναφύτευση για την οποία πρόκειται να χορηγηθεί η άδεια.


Share on Google Plus

0 σχόλια: