Μειώνονται οι αμπελουργικές εκτάσεις στην Ευρώπη ενώ αυξάνονται στις τρίτες χώρες

Σε ειδική συνεδρίαση του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), που πραγματοποιήθηκε στις 27 Απριλίου 2015, δόθηκαν τα στοιχεία που αφορούν την παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση οίνου. Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ, κ. Παρασκευάς Κορδοπάτης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «συνεχίζονται οι τάσεις των τελευταίων ετών. Γνωρίζουμε ότι τα τελευταία έτη οι αμπελουργικές εκτάσεις στην Ευρώπη μειώνονται, ενώ αντιθέτως αυξάνουν στις τρίτες χώρες. Επίσης μειώνεται και η κατανάλωση οίνου στις μεγάλες παραγωγικές χώρες. Παραμένει η Γερμανία η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής οίνου. Το θετικότερο όλων είναι ότι η αύξηση των παγκόσμιων συναλλαγών στον τομέα του οίνου σημαίνει ότι το προϊόν παραμένει ελκυστικό στην πλειοψηφία των καταναλωτών».
«Όσον αφορά την Ελλάδα, με την οικονομική κρίση έχει μειωθεί και η παραγωγή και η κατανάλωση. Η κατανάλωση έχει στραφεί κυρίως προς το χύμα κρασί», προσθέτει.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), το 2014 η Κίνα έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος αμπελώνας με 799.000 εκτάρια (αύξηση σε ποσοστό +5% σε σύγκριση με το 2013). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η Γαλλία να πέφτει στην τρίτη θέση (792.000 εκτάρια, σταθερή), ενώ η Ισπανία παραμένει στην πρώτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη με 1.020.000 εκτάρια (παραμένει αμετάβλητη).

Χωρίς να ξεχωρίζει τους αμπελώνες σε επιτραπέζια και οινοποιήσιμα σταφύλια, ο OIV εκτιμά ότι ο παγκόσμιος αμπελώνας το 2014 έφθασε συνολικά τα 7.550.000 εκτάρια. Αν και αυτή η έκταση παραμένει σταθερή τα τελευταία έτη, υπάρχει μια προοδευτική μείωση των αμπελώνων της ευρωπαϊκής ηπείρου προς όφελος των αμπελώνων του τρίτου κόσμου.

Συνολικά, η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2014 έφθασε τα 271 εκατομμύρια εκατόλιτρα (-4%). Μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση παράγονται 164,3 εκατ. εκατόλιτρα (μειώθηκαν σε ποσοστό -6%). Η Γαλλία παρουσιάζει μια αύξηση της παραγωγής (46,7 εκατ. εκατόλιτρα, αύξηση +11%), ακολουθεί η Ιταλία (44,7 εκατ. εκατόλιτρα, μείωση -17%) και η Ισπανία (41,6 εκατ. εκατόλιτρα, μείωση -9%). Αν και η Κίνα διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο αμπελώνα, κατατάσσεται στην όγδοη θέση όσον αφορά την παραγωγή κρασιού, με 11,2 εκατ. εκατόλιτρα.

Το 2014, η παγκόσμια κατανάλωση κρασιού ανήλθε σε 240 εκατ. εκατόλιτρα (μικρή μείωση σε ποσοστό -1%). Πέντε χώρες σήμερα καταναλώνουν τη μισή ποσότητα οίνου που καταναλώνεται στον κόσμο: οι Ηνωμένες Πολιτείες (13% της παγκόσμιας παραγωγής), η Γαλλία (12%), η Ιταλία (9%), η Γερμανία (8%) και η Κίνα (7%). Ο OIV σημειώνει ότι από το 2000 η κατανάλωση έχει μειωθεί ιδιαίτερα στις παραδοσιακές χώρες κατανάλωσης προς όφελος των νέων χωρών των καταναλωτών.

Πέρυσι, 104 εκατ. εκατόλιτρα οίνου διακινήθηκαν στην παγκόσμια αγορά (αύξηση 2%), με κύκλο εργασιών ύψους 24 δις. ευρώ. Η Ισπανία παίρνει την πρώτη θέση στις χώρες εξαγωγής όσον αφορά την ποσότητα (22,6 εκατ. εκατόλιτρα), ενώ η Γαλλία παραμένει η πρώτη χώρα όσον αφορά την αξία ( 7,7 δις ευρώ). Ο OIV σημειώνει ότι οι πέντε πρώτες χώρες εξαγωγής (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Χιλή και Αυστραλία) αντιπροσωπεύουν το 70% του όγκου και της αξίας στον κόσμο.

Όσον αφορά τις εισαγωγές, η Γερμανία παραμένει στην πρώτη θέση (15,2 εκατ. εκατόλιτρα), ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο (13,4 εκατ. εκατόλιτρα), τις ΗΠΑ (10,7 εκατ. εκατόλιτρα), τη Γαλλία (6,5 εκατ. εκατόλιτρα) και τη Ρωσία (4,7 εκατ. εκατόλιτρα).

Share on Google Plus

0 σχόλια: