Πως διαμορφώθηκε η παραγωγή κρασιού στην Ε.Ε. σύμφωνα με το USDA. Μείωση 13% κατέγραψε η Ελλάδα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας (USDA) για την παραγωγή οίνου στην Ε.Ε. – 28 το 2014 υπολογίζεται ότι ανήλθε σε 16,3 δισ. λίτρα σημειώνοντας μείωση της τάξης του 9,8% σε σχέση με το 2013 που ήταν 18 δισ. λίτρα). «Μεταξύ των κυριότερων χωρών παραγωγής οίνου της Ε.Ε., αξιοσημείωτες μειώσεις σημειώθηκαν στην Ισπανία (- 22,3%) και την Ιταλία (- 15%), ενώ αυξήσεις καταγράφηκαν στη Γαλλία (12%) και τη Γερμανία (11%). Σημαντικές μειώσεις σημειώθηκαν στη Βουλγαρία (- 36%), Κροατία (- 30%), τη Ρουμανία (- 29%), Ελλάδα (- 13%), Ουγγαρία (- 10%), Αυστρία (- 10%) και Πορτογαλία (- 6%)», αναφέρουν τα στοιχεία του USDA.
Η ΕΕ - 28 παρέμεινε ο πρώτος εισαγωγέας αλλά και εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο αφού (σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης) εισήχθησαν 1,4 δισ. λίτρα (αποτιμούνται σε 3,2 δισ. δολάρια), και εξήχθησαν 2,1 δισ. λίτρα (11.9 δισ. δολάρια). Επίσης, οι ΗΠΑ «διατήρησαν την ηγετική τους θέση στις εισαγωγές προς την Ε.Ε. - 28 αντιπροσωπεύοντας το 24,7% του συνολικού όγκου των εισαγωγών».
Ειδικότερα, το USDA για την Ελλάδα αναφέρει ότι η μείωση της τάξεως του 13% που σημειώθηκε στην παραγωγή οίνου το 2014 οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και στις καταρρακτώδεις βροχές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Μάλιστα την μεγαλύτερη πτώση στην παραγωγή φαίνεται ότι κατέγραψαν οι κεντρικές περιοχές στην Ελλάδα (Βοιωτίας και Εύβοιας) που επλήγησαν περισσότερο (πτώση 30%). «Η παραγωγή στην Αττική μειώθηκε κατά περίπου 20% ενώ στη Θράκη και στη Δράμα η μείωση άγγιξε το 10%», αναφέρει η έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Εισαγωγές - εξαγωγές

Εισαγωγές κρασιού στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 7% σε 16 εκατ. λίτρα (αξίας 39 εκατ. δολάρια) κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2014. Την ίδια περίοδο οι εξαγωγές αυξήθηκαν ελαφρά κατά 2% σε 25 εκατ. λίτρα (αξίας 83 εκατ. δολάρια). Η Γερμανία ήταν η κύρια χώρα στην οποίας εξληχθησαν πέρσι – σύμφωνα με το USDA – τα ελληνικά κρασιά (11,8 εκατ.), και ακολουθούν η Γαλλία (3,6 εκατ.λίτρα), η Μεγάλη Βρετανία (1,9 εκατ. λίτρα) και η Κύπρος (1 εκατ. λίτρα).

Κατανάλωση

Όσον αφορά την κατανάλωση και τις προτιμήσεις των Ελλήνων το USDA αναφέρει: «η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού στην Ελλάδα ανέρχεται στα 25 λίτρα. Οι Έλληνες πλέον καταναλώνουν λιγότερο και επιλέγουν φθηνότερα κρασιά. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες που καταναλώνουν οι Έλληνες είναι τα λευκά κρασιά όπως το Μοσχοφίλερο, ενώ το Αγιορείτικο παραμένει η “κορυφαία” προτίμηση στα κόκκινα κρασιά. Το λευκό και το ροζέ κρασί καταναλώνονται κυρίως κατά τους θερινούς μήνες, ενώ τα κόκκινα κερδίζουν έδαφος το χειμώνα. Επιπλέον, το 30% των Ελλήνων πίνουν κρασί σε καθημερινή βάση. Τα επώνυμα κρασί κυρίως απευθύνονται σε γυναίκες και καταναλωτές των αστικών κέντρων. Στην Βόρεια Ελλάδα γίνεται η μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρασιού ενώ την πρωτιά στην κατανάλωση λευκών οίνων έχει η Πελοπόννησος».

Share on Google Plus

0 σχόλια: