Αύξηση της φορολογίας σε τσίπουρο και τσικουδιά απαιτεί η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί υπερβολικά χαμηλό το συντελεστή που επιβάλλεται στους λεγόμενους «διήμερους αποσταγματοποιούς».
Κατάργηση της έκπτωσης 50% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης για το εμφιαλωμένο τσίπουρο και την τσικουδιά αλλά και του μειωμένου συντελεστή που ισχύει για τους «διήμερους αποσταγματοποιούς» ζητάει με έγγραφό της από την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί υπερβολικά χαμηλό το συντελεστή που επιβάλλεται στους λεγόμενους «διήμερους αποσταγματοποιούς».

Το αίτημα της Κομισιόν κοινοποιήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου κι έχει τη μορφή «αιτιολογημένης γνώμης». Κάτι που σημαίνει ότι, σε περίπτωση έλλειψης ικανοποιητικής απάντησης εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τη χώρα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. 

Ειδικότερα, οι Βρυξέλλες ζητούν από την Ελλάδα να τροποποιήσει το καθεστώς φόρου κατανάλωσης για το τσίπουρο και την τσικουδιά καθώς, όπως αναφέρει, η χώρα επιβάλει σε αυτά τα ποτά το 50% του κανονικού συντελεστή φόρου καταναλωσης που εφαρμόζεται στην αιθυλική αλκοόλη.

Παράλληλα, η Κομισιόν θεωρεί ότι επιβάλεται υπερβολικά μειωμένος συντελεστής στο τσίπουρο και την τσικουδιά (περίπου 6% του κανονικού συντελεστή φόρου κατανάλωσης) όταν παρασκευάζονται χύμα από τους αποκαλούμενους «διήμερους» αποστάκτες (οινοπαραγωγοί ή παραγωγοί άλλων γεωργικών προϊόντων).

Οι κανόνες της Ε.Ε., όπως σημειώνεται στο έγγραφο, προβλέπουν ότι ο ίδιος συντελεστής φόρου κατανάλωσης θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αιθυλική αλκοόλη. Εξαιρέσεις ή παρεκκλίσεις προβλέπονται ρητώς από τη νομοθεσία της ΕΕ και πρέπει να ερμηνεύονται αυστηρά.

Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει κάποια παρέκκλιση για το τσίπουρο ή την τσικουδιά. Η Επιτροπή εκτιμά ότι και τα δύο καθεστώτα αποτελούνπαράβαση της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ για τον φόρο κατανάλωσης και επίσης ευνοούν ένα αλκοολούχο ποτό εγχώριας παραγωγής έναντι των αλκοολούχων ποτών που παράγονται σε άλλα κράτη μέλη. Αυτό αποτελεί παράβαση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τη ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών.

Υπενθυμίζεται ότι το τσίπουρο και η τσικουδιά είναι παραδοσιακά αλκοολούχα ποτά, τα οποία παράγονται στη βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Και τα δύο ποτά έχουν προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη.


Γιάννης Τσατσάκης

Share on Google Plus

0 σχόλια: