Αναλυτικά το πρόγραμμα των ρωσικών ελέγχων σε 14 εταιρείες

Η διενέργεια της επιθεώρησης επιχειρήσεων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Επίβλεψης της ρωσικής Ομοσπονδίας, τη γνωστή Rosselkhoznadzor, δεν συνεπάγεται τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής, αλλά μόνο τη δυνατότητα εξαγωγής εφόσον εκλείψουν όλοι οι υφιστάμενοι περιοριστικοί παράγοντες, όπως είναι το εμπάργκο, διευκρινίζει το υπουργείο.
Θα ελεγχθούν 14 ελληνικές εταιρείες που παράγουν προϊόντα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αλλαντικά και ψάρια).

Με ανακοίνωση που υπογράφει η προϊσταμένη της διεύθυνσης υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων ζωικής προέλευσης Γεωργία Μεθενίτου, γίνεται σχετική ρητή αναφορά στο θέμα και παράλληλα γνωστοποιούνται τα έγγραφα που θα πρέπει να προσκομιστούν από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, κατά τη διάρκεια του ελέγχου.

Bρείτε εδώ ολόκληρο το επίσημο έγγραφο με Το πρόγραμμα επιθεώρησης από 21 ως 30 Απριλίου.pdf

Να σημειωθεί πως ενδιαφέρον για να ελεγχθούν και να λάβουν τις σχετικές πιστοποιήσεις από το ρωσικό φορέα, έχουν επιδείξει συνολικά 14 εγχώριες επιχειρήσεις παραγωγής προϊόντων ζωικής προέλευσης και συγκεκριμένα η Καλλιμάνης στην Αχαϊα κι η Έδεσμα στη Θεσσαλονίκη (ελέγχθηκαν 21 Απριλίου), η V. Geitonas στην Άρτα κι η Sarimbogias στη Δράμα (ελέγχονται σήμερα 22/4/15), η Andromeda από τη Θεσπρωτία και η Κρι – Κρι από τις Σέρρες (στις 23/4/15), η Oxyrrynchos Ellados από τη Δράμα και η Μεβγάλ από τη Θεσσαλονίκη (στις 24/4/15), η Neptunus Thalasies kaliergies και η KAYK από την Αν. Αττική (στις 27/4/15), η Τρικαλλινός στην Αθήνα και η Τυράς στα Τρίκαλα (στις 28/4/15) και η Kontoverow από Αθήνα και η Υφαντής, επίσης από την Αθήνα (στις 29/4/15), ενώ στις 30 του μήνα τα δύο ελεγκτικά κλιμάκια των Ρώσων αφού ολοκληρώσουν την τελική σύσκεψη θα αναχωρήσουν για τη Μόσχα.

Πιο συγκεκριμένα, στο έγγραφο της κ. Μεθενίτη αναφέρεται:

«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών αναφορικά µε την επικείμενη επιθεώρηση επιχειρήσεων από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Επίβλεψης της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Rosselkhoznadzor), επισημαίνεται ότι η διενέργεια της προαναφερθείσας επιθεώρησης δεν συνεπάγεται τη δυνατότητα άμεσης εξαγωγής, αλλά µόνο τη δυνατότητα εξαγωγής εφ’ όσον εκλείψουν όλοι οι περιοριστικοί παράγοντες (π.χ. εμπάργκο.

Οι επιχειρήσεις που τελικά θα επιθεωρηθούν θα πρέπει να προσκομίσουν τα παρακάτω έγγραφα στους εμπειρογνώμονες της Rosselkhoznadzor, ει το δυνατό στη ρωσική γλώσσα, κατά τη διάρκεια της διενέργειας του ελέγχου.

1. Δικαιολογητικά που περιγράφουν τις διαδικασίες παραγωγής στην επιχείρηση.

2. Αντίγραφο πιστοποιητικού µε τον κωδικό αριθμό έγκρισης της επιχείρησης

3. Διαδικασίες που περιγράφουν την παραγωγή

4. Τεκμηρίωση του επισήμου έλεγχου της επιχείρησης

5. Διαδικασία προμηθείας, παραλαβής, ελέγχου και αποθήκευσης πρώτων υλών.

6. Σχεδιάγραμμα της επιχείρησης Επιπλέον, παρατίθεται παράρτημα µε τη νομοθεσία της Τελωνειακής Ένωσης και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπως µας κοινοποιήθηκε από τη Rosselkhoznadzor. Στην εν λόγω νομοθεσία θα βασιστεί η επιθεώρηση και πρέπει να είναι διαθέσιμη στην επιχείρηση κατά την διάρκεια του ελέγχου.».



Έλεγχος σε εταιρείες που παράγουν προϊόντα ζωικής προέλευσης
Υπενθυμίζεται ότι οι ελληνικές εταιρείες, που θα ελεγχθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, περιορίζονται στην παραγωγή προϊόντων ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, πουλερικά, αλλαντικά και ψάρια ιχθυοκαλλιεργειών). Στο εξής και μετά την ανεύρεση τρόπου άρσης των περιορισμών του ισχύοντος εμπάργκο η ρωσική πλευρά θα εισάγει μόνο προϊόντα από μονάδες, που διαθέτουν πιστοποίηση της αρμόδιας ρωσικής υπηρεσίας και δεν θα θεωρεί επαρκείς τις πιστοποιήσεις της ΕΕ.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας Αλεξέι Αλεξέενκο τόνισε ότι «περίπου είκοσι εταιρείες θα ελεγχθούν στην Ελλάδα, άλλες τόσες στην Ουγγαρία. Στην Ινδία λιγότερες, τέσσερις-πέντε εταιρείες, ενώ η Κύπρος για τεχνικούς λόγους ζήτησε μια μικρή αναβολή, γι’ αυτό οι έλεγχοι εκεί θα ξεκινήσουν στις 27 Απριλίου και θα ελεγχθούν 6-8 εταιρείες».

Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια «νέα μορφή συνεργασίας» για την οποία μίλησε και ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πρόσφατη επίσκεψή που πραγματοποίησε στο Κρεμλίνο ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει άρση του εμπάργκο για μια μόνο χώρα, ωστόσο υπάρχουν και άλλες δυνατότητες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα».

Πρόκειται για τη δημιουργία μικτών εταιριών στη Ρωσία οι οποίες, αφού παραλαμβάνουν την εισαγόμενη πρώτη ύλη, θα τη μεταποιούν και εν συνεχεία θα προχωρούν οι ίδιες στη διάθεσή του τελικού προϊόντος στην εσωτερική αγορά θέτει ως προϋπόθεση η Μόσχα στην Ελλάδα αλλά και σε άλλους εμπορικούς εταίρους από την Ευρώπη προκειμένου να άρει τους περιορισμούς του εμπάργκο στα αγροτικά προϊόντα.

Ουσιαστικά είναι μια παραλλαγή του διαδεδομένου στην πετρελαϊκή κυρίως βιομηχανία μοντέλου «Give and take raw material» (σ.σ. «Πάρε και δώσε ακατέργαστη πρώτη ύλη», σε ελεύθερη μετάφραση) το οποίο οι Ρώσοι επιθυμούν τώρα να μεταφέρουν στο εμπόριο τροφίμων- μόνο που στη θέση του αργού θα βρίσκεται η «διατροφική πρώτη ύλη».

Στην πράξη η Μόσχα προωθεί την άρση των περιορισμών μόνο έναντι μικτών εταιριών και όχι χωρών συνολικά, επικαλούμενη τη συμμετοχή της στον ΠΟΕ και τις τυχόν ενστάσεις που θα μπορούσαν να εγείρουν άλλες χώρες-μέλη του Οργανισμού.


ΠΗΓΗ: agronews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια: