Οδηγίες για διαύγεια κρασιού σε επίδοξους οινοποιούς

Δωρεάν συμβουλές σε επίδοξους οινοποιούς για διαύγεια στο κρασί από την ΕΑΣ Κεφαλληνίας.

Τις συμβουλές τους, χωρίς καμία επιβάρυνση, στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επίδοξο οινοποιό, ώστε το κρασί του να έχει την απαραίτητη για την εμπορία διαύγεια παρέχει η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει ότι «τόσο οι Κεφαλλονίτες και οι Θιακοί όσο και οι ξένοι επισκέπτες καταναλωτές κρασιού είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στην παρουσία θολώματος ή ιζημάτων στη φιάλη ιδίως στην περίπτωση του λευκού κρασιού.
Η παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων στο κρασί επηρεάζει την γευσιγνωσία. Ένα φρέσκο κρασί, το οποίο είναι ιδιαίτερα θολό, αναδεικνύει καλύτερα τους οργανοληπτικούς του χαρακτήρες κατόπιν φιλτραρίσματος. Αντίστοιχα ένα παλιό κόκκινο κρασί πριν φθάσει στο ποτήρι πρέπει να μεταγγίζεται.
Το αποτέλεσμα της διαύγασης ενός οίνου δεν πρέπει να είναι πρόσκαιρο, αλλά πρέπει να διαρκεί, να αντέχει στο χρόνο.
Το κρασί είναι ένα ιδιαίτερα σύνθετο προϊόν, που μπορεί λόγω συνθετότητας και πολυπλοκότητας των χημικών του μηχανισμών να γίνει έδρα βιολογικών και χημικών μεταβολών που οδηγούν στην εμφάνιση θολωμάτων ή ιζημάτων, τα οποία επηρεάζουν το κρασί και αποτελούν αιτία εμπορικής καταστροφής εάν εμφανιστούν στο ράφι ή πολύ περισσότερο στο ποτήρι μας.
Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης παρέχει δωρεάν συμβουλές στον Κεφαλλονίτη και Θιακό επίδοξο οινοποιό ώστε το κρασί του να έχει την απαραίτητη για την εμπορία του διαύγεια».
Share on Google Plus

0 σχόλια: