Μείωση 60% στο επιτραπέζιο σταφύλι Κρήτης

Με μείωση παραγωγής της τάξεως του 60% σε σύγκριση με πέρυσι, ολοκληρώθηκε η συγκομιδή των επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη. Ως γνωστό, η μείωση προήλθε από τις ζημιές στην παραγωγή που προκάλεσαν ο περονόσπορος, η ευδεμίδα, οι καταρρακτώδεις βροχές του Απριλίου και κυρίως οι έντονες βροχοπτώσεις στις αρχές του Αυγούστου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του εξαγωγέα και παραγωγού  Λάμπρου Περβολαράκη φέτος η Κρήτη (στην ουσία ο νομός Ηρακλείου όπου παράγονται επιτραπέζια) διέθεσε στο εξωτερικό και στην εσωτερική αγορά μόλις 6.000 τόνους νωπά σταφύλια, ενώ πέρυσι είχε διαθέσει 13.500 τόνους! Η εταιρεία του κ. Περβολαράκη διέθεσε φέτος 3.000 τόνους, ενώ πέρυσι είχε διαθέσει 5.000 τόνους. «Τόσο κακή χρονιά δεν έχω δει μέχρι τώρα!» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Λάμπρος Περβολαράκης.
Η τελευταία συγκομιδή σταφυλιών για επιτραπέζια χρήση έγινε από τα σκεπαστά αμπέλια, σε τιμές παραγωγού να κυμαίνονται μεταξύ 75 και 85 λεπτών, για χοντρόρωγα σταφύλια άνω των 14 χιλιοστών ρώγας. Τα εξωτερικά συνεργεία των συσκευαστηρίων σταφυλιών συγκόμιζαν ποσοστά 60-100% των σταφυλιών από καθένα αμπέλι, ανάλογα με την ποιότητα, σύμφωνα με τον κ. Περβολαράκη. Ο ίδιος σχολίασε ότι «ευτυχώς στα σκεπαστά αμπέλια πήγαμε καλά».
Τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή και η εξαγωγή αγγουριών και πιπεριών από θερμοκηπιακές καλλιέργειες της Κρήτης. Η εταιρεία του κ. Περβολαράκη, όπως λέει ο ίδιος, θα συγκομίσει την παραγωγή 1.000 στρεμμάτων ελεγχόμενης καλλιέργειας αγγουριών και πιπεριών. Επίσης θα συνεργαστεί και με οργανώσεις παραγωγών για τις εξαγωγές.

Share on Google Plus

0 σχόλια: