Με τη σταγόνα πληρωμές για περονόσπορο σταφυλιών

Ο ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας με δημοσιεύματα επανειλημμένα έχει εκφράσει από αυτό το βήμα την αγωνία των σταφυλοπαραγωγών της Πέλλας, για τις ζημιές που υπέστησαν από τις ασθένειες του περονόσπορου και του οϊδιου. Οι δύο αυτές ασθένειες ήταν σε έξαρση την προηγούμενη χρονιά λόγω της μεγάλης διάρκειας των βροχοπτώσεων. Ήταν δε τόσο η εξάπλωση και η ανθεκτικότητα στα φυτοφάρμακα, που ήταν αδύνατο να καταπολεμηθούν ριζικά!
Τα αποτελέσματα ήταν τα ακόλουθα. Ζημιές ανεπανόρθωτες που άγγιζαν και το 100% της παραγωγής!
Με αναρτήσεις επισημαίναμε διαρκώς τον κίνδυνο να παρέλθουν οι ημερομηνίες , από τη στιγμή που υπήρχε αρκετός χρόνος για να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος από τον ΕΛΓΑ. Δυστυχώς σε ώτα μη ακουόντων φωνάζαμε. 
 Ο καιρός παρήλθε και η αδιαφορία για ένταξη στα προγράμματα ΠΣΕΑ προς αποζημίωση απογοήτευσε τους αγρότες από την αναλγησία των αρμοδίων.
Έτσι φτάσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα να βγαίνουν από το αρμόδιο Υπουργείο Δελτία Τύπου για τις αποζημιώσεις παρόμοιων ζημιών του 2011  στα Ιόνια νησιά, που και αυτά ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί έτσι κι αλλιώς!!!
Παραθέτουμε για του λόγου το αληθές σχετικό άρθρο από την agrenda: 

Με τη σταγόνα πληρωμές για περονόσπορο, θα ολοκληρωθούν ως τέλος Φλεβάρη

Γιαννακοπούλου Φανή|  02/02/2015 - 01:52 μμ
Σταδιακά ανά 40 μέρες και μέχρι το τέλος του έτους θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ προς τους αμπελουργούς για τον περονόσπορο του 2011, εξαιτίας και των νέων δεδομένων και των τρεχουσών υποχρεώσεων για αποζημιώσεις από τις πρόσφατες καταστροφές, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, όπως εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ.
Εν τω μεταξύ, βάσει των ποσών που λαμβάνουν οι καλλιεργητές, έντονες είναι οι διακυμάνσεις αποζημιώσεων ανά στρέμμα, όχι μόνο ανάμεσα στους νομούς της χώρας, αλλά και μεταξύ των περιοχών των νομών.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Λήμνο η αποζημίωση ανέρχεται στα 43 ευρώ το στρέμμα, στην Εύβοια από 62-82 ευρώ το στρέμμα, ενώ στην περιοχή των Πεζών Ηρακλείου Κρήτης τα αμπέλια με οινοποιήσιμα σταφύλια λαμβάνουν 235 ευρώ το στρέμμα, τα επιτραπέζια σταφύλια 350 ευρώ το στρέμμα και τα σταφιδάμπελα 61 ευρώ το στρέμμα.
Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι αποζημιώσεις είναι αποτέλεσμα συνδυασμών των τιμών της προηγούμενης τριετίας, του ποσοστού ζημιάς, αλλά κυρίως των διαχρονικών αποδόσεων που έχουν δηλώσει οι κατά τόπους ΔΑΟΚ. Συνεπώς στις ΔΑΟΚ που δήλωναν υψηλές αποδόσεις για τους αμπελώνες τους και είχαν υψηλό ποσοστό ζημιών, οι αμπελουργοί θα αποζημιωθούν με υψηλότερο ποσό ανά στρέμμα.
Αναφορικά με τη διαδικασία των πληρωμών, αναφέρεται ότι η καταβολή των αποζημιώσεων ξεκίνησε από τον ΕΛΓΑ, με προτεραιότητα τους νομούς με μικρό αριθμό αιτημάτων, ενώ ο διοικητικός έλεγχος έχει ξεκινήσει και για τους νομούς με υψηλό αριθμό αιτήσεων (Ηράκλειο, Κορινθία).
Σημειώνεται ότι από τον Σεπτέμβρη του 2014, οι αμπελουργοί υπέβαλλαν τα αιτήματα αποζημίωσης στους Δήμους της περιοχής τους και αφού προηγήθηκε διοικητικός έλεγχος του ΕΛΓΑ, στις 30 Δεκεμβρίου πιστώθηκαν από τον ΕΛΓΑ κάποια χρήματα σε αμπελουργού από περιοχές Ιωαννίνων, Εύβοιας, Λήμνου, Δωδεκανήσου, και ορισμένων υποπεριοχών της Κορινθίας και του Ηρακλείου Κρήτης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΚΕΟΣΟΕ, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2015 αναμένεται να εξοφληθούν οι αμπελουργοί και στις υπόλοιπες περιοχές.
ΚΑΘΡΕΦΤΗΣπελλας
Share on Google Plus

0 σχόλια: