Υψηλότερη ενίσχυση σε ΟΠ και νέους για Σχέδιο Βελτίωσης


Κοντονής Γιώργος

Αυξηµένα ποσοστά ενίσχυσης σε Οµάδες Παραγωγών και νέους αγρότες για την υλοποίηση Σχεδίων Βελτίωσης, όπως και την ένταξη στο µέτρο της µεταποίησης νέων κλάδων όπως είναι η ζυθοποιία, τα αποστακτήρια (αµπελοοινικά) και τα καπνοκοπτήρια στα πλαίσια της νέας προγραµµατικής περιόδου προανήγγειλε µέσω της οµιλίας του ο προϊστάµενος της Ειδικής Υπηρεσίας ∆ιαχείρισης ΠΑΑ, Νίκος Μανέτας.
Στη Μεταποίηση για πρώτη φορά ζυθοποιίες και αποστακτήρια

Συγκεκριµένα, παρουσιάζοντας το «Πλαίσιο Εφαρµογής του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020», ο κ Μανέτας είπε πως τα Σχέδια Βελτίωσης αποτελούν αιχµή του δόρατος για την ανάπτυξη και πως θα έχουν τη µεγαλύτερη χρηµατοδοτική βαρύτητα από πλευράς κοινοτικών πόρων (466 εκατοµµύρια ευρώ), ενώ εκτιµά ότι θα αποτελέσει και το βασικό επενδυτικό εργαλείο για τις οµάδες και ενώσεις παραγωγών, καθώς και για τους νέους αγρότες, παρέχοντας ως κίνητρο αυξηµένα ποσοστά ενίσχυσης που φτάνουν ως και το 90%.

Παράλληλα υποστήριξε πως στο νέο πρόγραµµα το µέτρο της µεταποίησης αγροτικών προϊόντων σχεδιάζεται µε διευρυµένες για πρώτη φορά δυνατότητες ως προς την επιλεξιµότητα επενδύσεων σε κλάδους όπως της ζυθοποιίας, αλευροποιίας, αιθέριων ελαίων, κοσµετολογίας και διατροφής, επεξεργασίας καπνού, παραγωγής προϊόντων θρέψης φυτών, παραγωγής αποσταγµάτων από οπωροκηπευτικά ή αµπελοοινικής προέλευσης, παραγωγής πυτιάς και συµπυκνωµάτων αυτής κ.λπ.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παρεµβάσεις µέσα από τον δεύτερο πυλώνα, σηµείωσε πως προβλέπεται η ενίσχυση και ενθάρρυνση της σύστασης οµάδων παραγωγών οµάδων παραγωγών, οργανώσεων παραγωγών και ενώσεων οργανώσεων παραγωγών, µε κάλυψη του 100% µάλιστα των δαπανών τους, λειτουργικών κ.λπ., και µε κονδύλια της τάξης των 27 εκατοµµυρίων ευρώ. Επίσης θα παρέχονται κίνητρα για επενδύσεις από οµάδες παραγωγών στα σχέδια βελτίωσης, τη µεταποίηση κ.λπ., µε αυξηµένα ποσοστά ενίσχυσης έως και 90%, καθώς επίσης και για επενδύσεις που συνδέονται µε γεωργοπεριβαλλοντικές δράσεις, νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία κ.λπ.

Το 5% του φακέλου σε χαµηλότοκα
Σύµφωνα µε τον κ. Μανέτα, προβλέπεται επίσης ενεργοποίηση χρηµατοδοτικών εργαλείων µε διάθεση κοινοτικών πόρων της τάξης του 5% επί του συνολικού προγράµµατος (περίπου 240.000.000 ευρώ) για δανειοδότηση των επενδυτών µε χαµηλά επιτόκια, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει αν πρόκειται για το ήδη γνωστό Ταµείο Αγροτικής Επιχειρηµατικότητας (ΤΑΕ).
Ως προτεραιότητα του νέου προγράµµατος επίσης έθεσε τη δηµιουργία συµπληρωµατικών εισοδηµάτων και εναλλακτικών µορφών απασχόλησης, όπως είναι ο αγροτουρισµός, η οικοτεχνία και η βιοτεχνία, και την πιστοποίηση των προϊόντων και των παραγωγών τους και η εξασφάλιση ποιοτικών σηµάτων για τα προϊόντα.

Νέοι Αγρότες και Start Up
Όσον αφορά το Μέτρο των Νέων Αγροτών ο κ. Μανέτας ανέφερε πως η στήριξη έρχεται µε µπόνους 25% επί της αξίας των δικαιωµάτων ενισχύσεων από τον εθνικό φάκελο της νέας ΚΑΠ για µία πενταετία και πως µε το νέο πρόγραµµα κατευθύνονται επιπλέον 240.000.000 ευρώ στους νέους αγρότες, µε την εκτίµηση ότι ο συνολικός αριθµός των απασχολούµενων θα ανέλθει σε 16.000.

Επίσης προβλέπεται η ενίσχυση της ίδρυσης και ο εκσυγχρονισµός µε κονδύλια της τάξης των 370.000.000 ευρώ, περίπου 2.100 νέων µικροµεσαίων επιχειρήσεων και άλλων 4.500 επιχειρήσεων κυρίως αγροτουριστικών, προκειµένου να ενθαρρυνθεί η επιχειρηµατικότητα στις αγροτικές περιοχές και η δηµιουργία εναλλακτικών και συµπληρωµατικών εισοδηµάτων στους αγρότες αλλά και τους µη αγρότες της υπαίθρου.

Τέλος, ως βασική προτεραιότητα χαρακτήρισε το Μέτρο της Συνεργασίας που αφορά δράσεις συνεργασίας και δικτύωσης µεταξύ ερευνητικών κέντρων συµβουλών, παραγωγών, επιχειρήσεων και βιοµηχανιών, µη κυβερνητικών οργανώσεων κ.λπ. για την προώθηση της καινοτοµίας και τη σύνδεση της έρευνας µε τη γεωργική πρακτική και τις επενδύσεις στον πρωτογενή τοµέα.


Το 30% των πόρων στα αγροπεριβαλλοντικά
Περίπου το 30% των συνολικών πόρων του ΠΑΑ κατευθύνονται σε µέτρα όπως η βιολογική γεωργία και η κτηνοτροφία, τα αγροπεριβαλλοντικά και σε ενισχύσεις αγροτών που δραστηριοποιούνται σε περιοχές που αντιµετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά µειονεκτήµατα, σύµφωνα µε τον κ. Μανέτα. Ειδικά στην εξισωτική αποζηµίωση θα κατευθυνθούν πρόσθετοι πόροι 500 εκατ. ευρώ από τον Πυλώνα 1 (άµεσες ενισχύσεις) της ΚΑΠ, σηµείωσε ο ίδιος.

Επίσης, ένα µεγάλο κοµµάτι του προγράµµατος αγροτικής ανάπτυξης θα υλοποιηθεί από τις ελληνικές περιφέρειες καθώς τουλάχιστον το 30% θα κατευθυνθεί και θα αποκεντρωθεί, που µεταφράζεται σε 1,8 δισεκατοµµύρια ευρώ, για ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεµβάσεων, δηµόσιων και ιδιωτικών, µέσω των οποίων καλούνται να υλοποιήσουν τις στρατηγικές επιλογές τους για τον αγροδιατροφικό τοµέα, όπως αυτές προέκυψαν από τις αντίστοιχες περιφερειακές µελέτες και µε παράλληλο στόχο την αποκέντρωση και τη µείωση της γραφειοκρατίας.
Επίσης, αναφέρθηκε πως, δηµιουργούνται συµβουλευτικά δίκτυα υποστήριξης των παραγωγών από γεωπόνους και κτηνιάτρους µε πόρους 125.000.000 ευρώ, καθώς στο τοµέα αυτό διαπιστώνεται µεγάλο κενό µε τους γεωτεχνικούς να είναι απών από το χωράφι.
Share on Google Plus

0 σχόλια: